Birbirinden Farklı 5 İşitme Kaybı Türü
Nedir ve Nedenleri


Bazılarını daha önce duymuş olabileceğiniz, bazılarını da ilk kez duyacağınız birçok işitme kaybı türü vardır. Neden ve nasıl oluştuklarını anlamanıza yardımcı olmak için çeşitli işitme kaybı türlerini özetleyeceğiz:

1. Akustik Travma
Akustik travma, çok yüksek bir sese maruz kaldıktan sonra iç kulağın hasar görmesi sonucu oluşan işitme kaybıdır. Bu, bir konserde yüksek sesle müzik dinlemek, inşaat işleri ve hatta silah seslerine maruz kalmak gibi nedenlerden kaynaklanabilir. Bu tür işitme kaybından şikayetçi çoğu insan işitme duyusunu kayıp olmaksızın geri kazanacaktır, ancak işitme kaybının kalıcı olabileceği durumlar da vardır.

2. Presbiakuzi (Yaşa Bağlı İşitme Azalması)
Presbiakuzi, yaşa bağlı işitme azalmasıdır ve kişi yaşlandıkça doğal olarak meydana gelen işitme kaybıdır. Genellikle kademeli bir süreçtir ve yaşlanma nedeniyle kulak ve işitme sinirleri bozulduğunda ortaya çıkar. Ayrıca zamanla yüksek sese maruz kalma, ilaçlar ve diyabet gibi hastalıklardan da kaynaklanabilir. İyi haber şu ki, tedavi edilebilir ve hatta bazı vakalar tersine tamamen iyileştirilebilir. İşitme cihazı kullanımının en yaygın olduğu işitme türüdür. 

3. İletim Tipi İşitme Kaybı
İletim tipi işitme kaybı, kulak kanalı, kulak zarı ve ses aktarma sürecinde yer alan diğer kısımlardaki sorunlardan kaynaklanır. Enfeksiyonlar, kulak kiri birikmesi ve tümör gibi sorunlardan kaynaklanabilir. Çoğu durumda, işitme kaybı tedavi edilebilir.

4. Sensörinöral İşitme Kaybı
Sensörinöral işitme kaybı, iç kulak ve işitme sinirindeki problemlerden kaynaklanır ve genellikle geri döndürülemezler. Yüksek sesler, yaşlanma süreci ve kafa yaralanmaları gibi nedenlerden kaynaklanabilir. Yaşlı insanlarda daha sık görülür, ancak her yaşta ortaya çıkabilir. Bu işitme kaybı tründe işitme cihazı kullanımı çok yaygındır.

5. Karışık (Mix Tipi) İşitme Kaybı
Bu, hem iletim hem de sensörinöral işitme kaybını içeren bir işitme kaybı türüdür. Genellikle kafa yaralanmaları, belirli enfeksiyon türleri ve yüksek seslere maruz kalma gibi şeylerden kaynaklanır. Tahmin edebileceğiniz gibi, tek başına iletim tipi işitme kaybını tedavi etmek daha zor olabilir. Bunun nedeni, belirli bir işitme kaybını değil, birçok türdeki işitme kaybının tedavi edilmesi gerektiği içindir. Bu işitme kaybı türünde işitme cihazı kullanımı iyi bir seçenektir.