Yeni doğan bebeklerde işitme kaybının tespiti

Bebekler fiziksel ve ruhsal gelişimlerini işiterek, görerek, hissederek sürdürürler. Çocuklarda işitme duyusunun eksik olması dil gelişimini aksatacağı için duygusal sorunlara neden olabilir. Eğitim hayatında yaşayacağı sorunlar bir başarısızlığa yol açabilir. Bunun önüne geçmek için her yeni doğan bebeğe işitme tarama testi uygulanır. İşitme tarama testi, işitme kaybı yaşayan bir çocuğa zamanında müdahale edilmesi açısından büyük öneme sahiptir. 

Bebeklerde işitme kaybı 

İşitme kaybı ile doğan bir bebeğin işitme refleksi yetersizdir. İleri derece ve total işitme kaybı olan bir çocuk sese vermesi gereken tepkileri vermez. Yüksek sese maruz kalmasına rağmen sıçramaz, irkilmez. Doğumundan itibaren 2 yaşına kadar yapması gereken bu refleksleri gerçekleştirmemiş olması çevresindeki sesleri alıp alamadığı konusunda bilgi verir. İşitme kaybının derecesini belirlemek için bir pediatri doktoruna ve kulak burun boğaz hekimine başvurulması gerekir.  

İşitmenin gelişim süreci

  • 3. ayı tamamlayan her çocuk için insan sesi en önemli uyarandır.
  • 6. ayını tamamlayan çocuk sesin geldiği yönü ayırt eder ve başını o yöne çevirir. 
  • 10. ayını tamamlayan çocuk sözleri tanımaya başladığı için adı söylendiğinde tepki verir.
  • 12. ayını tamamlayan çocuk söylenenlere yanıt vermeye başlar.
  • 18. ayını tamamlayan çocuk kelimeleri anlamaya başlar ve sözlü iletişime geçebilir.

Yeni doğan bebeklere işitme testi

Yeni doğan her bebeğe hastaneden taburcu edilmeden önce işitme testi yapılması zorunludur. Tarama testi yapılan bebeğin alnına, kulak arkasındaki kemiğe ve yanağına iletken elektrotlar takılır ve kulağına belli şiddetlerde ses gönderilir. Gönderilen uyaranlar sayesinde beyne iletilen dalgalar ölçülür ve bebeğin işitme kaybının olup olmadığı anlaşılır. Güvenilir olan bu testte çocuğu rahatsız edecek herhangi bir şey yoktur. Bebek uykusundayken kısa sürede tamamlanır. Bu test sadece doğumdan hemen sonraki işitme kaybını ölçüm yapar. Bebeğin gelişimi açısından işitme duyusu takip edilmelidir. Testin başarısız olması durumunda test iki hafta sonra tekrarlanır. İşitme kaybının tespiti durumunda ABR testi yapılması gereklidir. 

İşitme kayıplı çocukların dil becerisi 

İşitme kaybının erken tespit edilmesi çocuğun dil becerisi için oldukça önemlidir. Doğum sonrası tespit edilen ve işitme cihazı ile iyileştirilen çocukların dil becerisi, 6 aydan sonra tespit edilenlere göre kelime bilgisi, dil becerisi daha gelişmiştir. Bu sayede çocuk, kendini ifade etme konusunda olabildiğince başarılı olmuştur. İşitme kaybını işitme cihazı ile düzeltilmeyen bir işitme kayıplı çocuk sağlıklı duyamazsa dil becerisi gelişemez. Ses duymayan çocuk 3 yaşından sonra konuşmayı da öğrenemez. Bu nedenle, doğumdan hemen sonra işitme kaybının tespiti ve 6. Aydan önce de gerekli tedavilerin yapılması önemlidir.

  • Çocuklarda gözlemlenmesi gerekenler
  • Yüksek sesli gürültülere herhangi bir tepki vermiyorsa,
  • Ani gelen seslere irkilmiyor, ağlamıyorsa,
  • Seslenilmesine rağmen başını sesin geldiği yöne çevirmiyorsa,
  • 12. ayına gelene kadar herhangi bir konuşma sesi çıkarmamışsa,
  • Bu ve buna benzer belirtiler fark edildiğinde ayrıntılı işitme testlerinin yapılması gerekir.