İşitme testini geçmenize rağmen hala duyamıyormuş gibi mi hissediyorsunuz?

İşitme testi yaptırdıysanız ve sonuçlara bakıldığında işitmenizin iyi olduğu söylendiyse, yanıt almaktan vazgeçmeyin. Kulaklarınız iyi olabilir, ancak işitme siniriniz veya beyniniz sesleri veya diğer duyusal akışı işlemede sorun yaşıyor olabilir. 

Örneğin: Gizli işitme kaybı!

Gizli işitme kaybı, kulaktaki sorunların standart işitme testlerinde saptanamayan işitme kaybı olarak tanımlanır. Gizli işitme kaybı kulaklarla ilgili bir sorun değildir, beyinden kaynaklanan bir sorundur. Bu durumda işitme cihazı kullanımının büyük ölçüde fayda sağladığı görülmüştür. 


İşitsel işlemleme bozuklukları

Bazı insanlar için duymak ama anlamamak işitsel işlemleme bozukluğuna işaret edebilir. Bu, kulakların değil sinir sisteminin kulaklardan gelen sesleri anlamlandırmaya çalıştığı anlamına gelir. İşitsel işlemleme bozukluğu genellikle çocuklarda teşhis edilir, ancak yetişkinlerde de ortaya çıkabilir.

Dikkat eksikliği bozukluğu 

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) da anlamayı büyük ölçüde zorlaştırabilir. Beynin gelen tüm duyusal akışlara, bazen de özellikle gürültü de dahil olmak üzere tam olarak ayak uyduramaması anlamında kişiye zor anlar yaşatabilir. Teşhis edilmemiş ve tedavi edilmemişse, bir işitme testini gayet iyi geçebilir, ancak insanları anlayamadığınızı veya konuşmaları takip etmekte zorlandığınızı hissedebilirsiniz.

Her iki durumda da bir işitme cihazı, bir kişinin en çok duymak istediği konuşmaya odaklanmasına yardımcı olur. Bazı çocukların veya yetişkinlerin gizli işitme kaybı ile işitsel işlemleme bozukluğu ve dikkat eksikliği bozukluğu olabileceğini belirtmekte fayda var. İşitme kaybınıza çözüm bulmak için işitme cihazı kullanmanız iyi bir seçenek olacaktır.