Duyabiliyorum, ama net değil. İşitme kaybım var mı?


İşitme uzmanlarının danışanlarından duydukları başlıca şikâyet, “Duyuyorum ama anlayamıyorum” dur. Sizin de yaşadığınız şey tam olarak buysa, yüksek olasılıkla işitme kaybınız vardır.

İşitme kaybım olup olmadığını nasıl anlarım?
İşitme kaybı sadece kulakları değil, aynı zamanda beyni de etkiler. Semptomlar insanlar arasında farklılık gösterir. İşitme kaybı hafif, orta ve ileri derecelerde olabilir. Bunu tespit etmek için bir işitme uzmanına başvurup işitme testi yaptırmalısınız. İşitme merkezlerimizde kontrollerinizi ve işitme testinizi ücretsiz yaptırabilirsiniz. 

Anlama güçlüğü
Pek çok insan, özellikle yaşı ilerlemiş yetişkinler, genellikle tiz sesleri duymayı zorlaştıran türde bir işitme kaybına sahiptir. Hafif ila orta derece işitme kaybının başlıca belirtisi anlama zorluğudur. Özellikle gürültülü ortamlarda kelimeleri anlamada güçlük yaşarlar. 

İşitme ve anlama
İşitme duyunuz test edildiğinde, sonuçlar bir odyogramda çizilir. İşitme kaybınız yüksek frekanslı bir işitme kaybı olabilir. Yüksek frekanslı bir işitme kaybınız varsa, düşük perdeli sesleri (gök gürültüsü gibi) bazen normal işiten biri kadar net duyabilirsiniz. Ancak, tiz sesleri (çocuk sesleri, melodi sesleri gibi) duyabilmeniz için işitmenizin çok daha iyi olması gerekir. Bu nedenle, yüksek frekanslı işitme kaybı, çoğu zaman duyuyormuş ama anlayamıyormuş gibi hissetmenizin nedenidir.

Seni duydum, ama ne dediğini anlamadım!
Konuşma esnasında, sesli harflerin (A, I, O ve U ve gibi) ses perdesi düşükken (S, F, T, V, P) ve diğerleri gibi ünsüz harflerin ses perdesi yüksektir. Ünlü harfleri duyabilmek oldukça faydalıdır ve iletişim kurmanız için önemlidir, ancak konuşmaya anlam veren ve bir kelimeyi diğerinden ayırt etmenize yardımcı olan ünsüz seslerdir. Ünsüz harflerin duyulmaması harflerin hecelere, hecelerin kelimelere olan dönüşünü zorlaştırır ve kelimeler anlaşılmaz hale gelmeye başlar. Bu nedenle yaşa bağlı işitme kaybı olan veya aşırı gürültüye maruz kalan pek çok insan, sesin var olduğunu bilseler bile kelimeleri anlamakta güçlük çekerler.

Arka plan gürültüsü ve işitme sorunu
Yüksek frekanslı bir işitme kaybınız varsa, nispeten sessiz bir ortamda bile konuşmayı anlamada sorunlarınız olduğunu fark edersiniz. Arka planda gürültü varsa ya da aynı anda birkaç kişi konuşuyorsa, bir konuşmayı takip etmek neredeyse imkânsız hale gelir. İşitme kaybı olan kişiler, başkalarıyla etkileşim kurmakta çok zorlandıkları için, bir zamanlar keyif aldıkları sosyal ortamlardan veya sohbetlerden kaçınmaya başlayabilir.

Yüksek frekanslı işitme kaybı belirtileri nelerdir?
Yüksek frekanslı işitme kaybınız olduğunu mu düşünüyorsunuz? Bu şikâyetleriniz varsa bir işitme uzmanına başvurun.

  • Konuşmaları takip etmekte zorlanmak.
  • Duymak ama anlayamamak.
  • İnsanları telefonda duymak için özel çaba harcamak.
  • İnsanlar konuştuğunda onları duyuyormuş gibi yapmak.
  • Ne söylendiğini anlamadığında başını sallamak ve gülümsemek.
  • Sesi açsanız bile dizi veya film izlemekte zorlanmak.
  • Kadın ve küçük çocukların seslerini yanlış duymak.
  • Müziğin keyfini çıkaramamak. (Özellikle yüksek seviyelerde müzik sesi bozuk gibi gelir.)
  • Herkesin mırıldandığını hissetmek.
  • Dinleme yorgunluğu olarak bilinen, dinlemekten yorgun hissetmek.
  • Bir süre sonra dinlemeyi bırakmak.

Aile üyeleri, arkadaşlarınız veya iş arkadaşlarınız sizinle konuşurken onları dinlemediğinizi hissedebilir ve size gönül koyabilirler. Eşiniz sizi istediğini anlama ile adlandırılan “seçici işitmeye” sahip olmakla suçlayabilir. Siz de başkalarını mırıldanmakla suçlayabilirsiniz. Bazen sorulara uygunsuz cevaplar verecek ve konuşmaların can alıcı noktalarını kaçıracaksınız. Diğer zamanlarda, birisi konuştuğunda, dinlediğiniz izlenimini vermek için gülümseyip başını sallamayı deneyeceksiniz, ama aslında ne söylendiğini anlamayacaksınız. Tedavi edilmeyen işitme kaybı, ilişkilerinizi, kariyerinizi ve günlük yaşamınızı olumsuz etkiler.

Duymamayı ve anlamamayı kabul etmeyin
İşitme testiniz işitme kaybını ortaya çıkardığında, işitme kaybınızı iyileştirecek olan şey iyi bir işitme cihazıdır. Kaçırdığınız bütün sesleri duyabilirsiniz. İşitme cihazlarını kullanmaya başladığınızda, konuşmaları çok net anlayacaksınız ve unuttuğunuz sesleri duyduğunuzu fark edeceksiniz. Örneğin, bazı yeni işitme cihazı kullanıcıları, yıllar sonra ilk kez kuşların yumuşak cıvıltısını duyduklarında gülümseyerek şaşırırlar. Kapınızın zil sesini, arabanızın dönüş sinyalini ve telefonunuzun çaldığını artık net olarak duyabileceksiniz.

Duyuyor ama anlayamıyorsanız, yalnız değilsiniz. Yeni danışanlarımızdan en çok duyduğumuz şey budur. İşitme uzmanlarımız endişelerinizi dinleme ve ihtiyaçlarınızı karşılayan bir çözüm bulma konusunda oldukça yeteneklidirler. İşte, evde ve oyun oynarken sohbetlerin tadını çıkarmaktan vazgeçmeyin. 

Daha net bir işitme deneyimi için bizi arayın:

0532 486 01 20